Welkom aan boord! > Nieuwsbrief Zomer 2014 > Nieuwsbrief Najaar 2011
 
 
 
 
 

Nieuwsbrief Najaar 2011


                                                                                                           
En toen was het eindelijk zover. De officiële proefvaart met ons schip de Frans Naerebout

Op 30 augustus voeren we voor de eerste keer zelfstandig met de beurtvaarder de Houthaven van Goes uit. Een gedenkwaardig moment na een dikke 6 jaar van renoveren en opknappen.

Via het kanaal tussen Goes en Goese Sas richting het open water, naar ‘buiten’, naar de Oosterschelde. Ook de sluis bij Goese Sas vormde geen enkele belemmering en de vele handen maakten zoals altijd licht werk.  

Alle systemen aan boord zijn onder leiding van de gekwalificeerde schipper Bram Vleugel uitgebreid getest. Zo bleek de Kromhout hoofdmotor het uitstekend te doen op stroom, helpt de boegschroef grandioos bij het manoeuvreren in de haven en bij de sluis, geeft de dieptemeter z’n gegevens prima door, voldoen de elektrische systemen en werkt de marifoon ( een must op zo’n schip ) naar behoren.

Na al die jaren van veel, vuil, maar ook het nodige hoog gekwalificeerd werk, voelden we deze dag als een echt ijkpunt in de realisatie van het project “ Restauratie Beurtvaarder Frans Naerebout “. Het schip zal ook dit jaar onderdeel zijn van de Open Monumenten dag. We liggen dan in de museumhaven in Goes tussen alle andere oude schepen, die allemaal zo rond het eerste kwart van de vorige eeuw zijn gebouwd. Daar past de Frans Naerebout uitstekend tussen.  

Wat betreft de voortgang van het project, wordt er op dit moment volop gewerkt aan het ruim dat wordt ingericht als verblijfsruimte en het aanbrengen van de ( zee- )reling. Daarnaast willen we graag de mast, de bijbehorende laadbomen en de verstaging plaatsen, maar dat geheel is kostbaar. De financiële middelen schieten op dit moment tekort om deze beeldbepalende afronding aan te pakken.
    
 
Stichting tot behoud van beurtvaarder De Frans Naerebout

Stichting Traditioneel Varend Zeeland
www.aubeco.nl