Welkom aan boord! > Nieuwsbrief Zomer 2014 > Nieuwsbrief Zomer 2010
 
 
 
 
 

Nieuwsbrief Zomer 2010

 


Schreven we in de vorige nieuwsbrief nog over voorbereidende werkzaamheden, voorafgaand aan al het straal- en spuitwerk op de werf van de fa. Kamps te Kats, inmiddels kunnen we melden dat de beurtvaarder weer te water is gelaten.

Het schip ligt nog enige tijd in de haven van Kats voor allerlei werkzaamheden die rechtstreeks te maken hebben met het droogstaan op de wal en het behandelen van romp en vlak en dan m.n. het kunnen stralen en spuiten van o.a. de koelbun en de koker waarin de boegschroef zit. De boegschroef zal overigens moeten kunnen werken willen we sowieso met de Frans Naerebout gaan varen. We moeten vanuit de thuishaven Goes altijd door het kanaal Goese Sas naar Goes en met een beetje wind en een hoog op het water liggend schip willen we natuurlijk geen onnodig risico lopen. We willen wel graag publiciteit, maar dan wel graag positieve!!Voordat we de straalhal in konden moest alles dat niet gestraald moest worden, afgedekt zijn. Dat ‘afzeilen’ op zich is al een hele kluif en gewoon veel en zwaar werk voor die paar mensen die op dat moment in de gelegenheid waren om dat te doen.

In pakweg een week tijd is het schip in de straalhal van Kamps gestraald en in de epoxy gezet. Gezien de lengte van het schip, moest dat werk steeds in 2 keer gebeuren, daar de hal, hoe groot en goed geoutilleerd ook, toch een fractie te klein was.

Met een dieplader - waarbij we als extra hulp zwaar materieel konden lenen van VDS uit Vlissingen - is het schip weer onder de gigantische hijskranen gedirigeerd, daar opgepakt en op de lorries gezet, die in de straalhal worden gebruikt. VDS mochten we terecht een plaats toewijzen op onze Gulle Gever pagina. Door lagere steunbalken te gebruiken, kon voorkomen worden dat het stuurhuis afgebroken moest worden. Op die wijze werd voorkomen dat we zekere en forse schade aan het teakhouten stuurhuis zouden oplopen. Het schip kon in z’n totaliteit de hal in met uitzondering van de te hoge pijp. Die hebben we tijdelijk verwijderd.

Dat stralen is een hele klus en niet bepaald het schoonste werk, maar de professionals binnen die speciaal ingerichte straalhal hebben het keurig geklaard. Na elk deel dat gestraald was, en voordat met een volgend gedeelte van de romp werd verder gegaan, werd dat volkomen kale gedeelte direct in een speciale coating gezet, zodat voorkomen werd, dat roestvorming weer een kans zou krijgen.

De firma Rust-o-Leum heeft ons een uitvoerig advies gegeven over het aantal aan te brengen lagen, de dikte ervan en de samenstelling van de te gebruiken materialen, zodat na afronding een zo optimaal mogelijk resultaat zou kunnen worden behaald.
Na deze eerste anti roestbehandeling van de huid, volgden een viertal lagen.
Begonnen werd met een grijze primer/hechtlaag, gevolgd door een aluminium kleurige deklaag. Daarop kwam een zwarte deklaag en uiteindelijk de eveneens zwarte toplaag. Het anker is in alle behandelingen gelijk meegenomen.Dan zie je de beurtvaarder Frans Naerebout eindelijk zonder roest en in de kleur, zoals dat schip er vroeger uitzag. Een Plaatje!!

Maar toen waren we er toch nog niet helemaal, want het onderwaterschip moest ook nog van een anti aangroeimiddel worden voorzien. Die anti fauling - verkregen met zeer welwillende medewerking van eveneens Gulle Gever de Schelde in Vlissingen - zouden we in eerste instantie zelf met rollers aanbrengen, maar toen de mogelijkheid zich voordeed om ook die 2 lagen gespoten te krijgen, is daar omwille van het betere resultaat natuurlijk voor gekozen.
Betekende wel weer, dat het gehele boven waterschip met papier moest worden ingepakt. Dit nadat de definitieve waterlijn was aangebracht. Alles bij elkaar een hele berg extra werk, maar dan heb je ook wat.

 

Na aanbrengen van alle anodes en herstelwerk aan koelbun en boegschroeftunnel, kon het schip na een hele winter op de kant, dan eindelijk weer te water.


 
Stichting tot behoud van beurtvaarder De Frans Naerebout

Stichting Traditioneel Varend Zeeland
www.aubeco.nl